Calendar icon
Διάστημα αιτήσεων:
01/02/2024 00:00:00 - 02/03/2024 23:59:59
Αιτήσεις κλειστές
Alarm icon
Διάρκεια: 315 ώρες, 4 μήνες
Time icon
Έναρξη προγράμματος: 2024-03-04
Currency icon
Δίδακτρα: 375€
Desctop icon
Τρόπος διεξαγωγής προγράμματος:
Μικτή Εκπαίδευση
Currency icon
Τύπος χορηγούμενου πιστοποιητικού:
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Programme banner

Σύντομη περιγραφή:

Το Ινστιτούτο Αγροτικής Βιομηχανίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΠΕΚ ΔΙΠΑΕ) διοργανώνει το σύντομο αυτό επιμορφωτικό πρόγραμμα με σκοπό την μετάδοση γνώσεων και εμπειριών στους συμμετέχοντες  για την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προκύπτουν από την Βιώσιμη και  καινοτομική Αγρο-επιχειρηματικότητα με τη συνδρομή γνώσεων και εργαλείων Διοίκησης Αγροτικών και όχι μόνο  Επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας του Προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα:

  • εξοικειωθούν με τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης μίας επιχείρησης του αγροτικού τομέα,
  • αντιληφθούν τις βασικές διαστάσεις του σύγχρονου marketing αγροτικών προϊόντων,
  • αντιληφθούν τον τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού,
  • γνωρίσουν πώς να εφαρμόζουν βέλτιστους τρόπους διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων και συντελεστών παραγωγής,
  • χρησιμοποιούν πληροφορίες οικονομικών καταστάσεων επιχειρήσεων και οργανισμών για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων,
  • βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύγχρονη αγορά εργασίας,
  • αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και επιχειρηματική νοοτροπία,
  • είναι σε θέση να αναλάβουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στον αγροτικό τομέα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 

  • σε επαγγελματίες του Αγροτικού χώρου (Γεωργούς, Κτηνοτρόφους, κτλ.),
  • σε εργαζόμενους επιχειρήσεων (Αγροτικού χώρου  και Αγροτικών Συνεταιρισμών κλπ),
  • σε φοιτητές - προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς - και αποφοίτους  ΑΕΙ/ΑΤΕΙ σχετικών γνωστικών αντικειμένων,
  • σε απόφοιτους Λυκείου με σχετική εργασιακή εμπειρία, 
  • σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τον αγροτικό τομέα, την αγροεπιχειρηματικότητα και την αγροτική Καινοτομία που επιθυμούν τη γνωστική τους αναβάθμιση και την επαγγελματική προσέγγιση με τον  αγροτικό τομέα.

 

Πιστωτικές μονάδες: 10,5

Λεπτομέρειες διδάκτρων:

Το Κόστος συμμέτοχης στο σύντομο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 375 €

Έκπτωση 20% (τελική τιμή στα 300€) χορηγείται  στις παρακάτω κατηγορίες ενδιαφερομένων:

  • Αποφοίτους /φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) του ΔΙΠΑΕ
  • Κοινωνικές ομάδες άνεργοι πολύτεκνοι 
  • Επαγγελματίες αγρότες /κτηνοτρόφους/αλιείς 

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται κατά 75% πριν την έναρξη του προγράμματος και το υπόλοιπο 25% καταβάλλεται κατά τον 1ο μήνα λειτουργιάς του σύντομου προγράμματος

Σημείωση: Δεν εκδίδεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης σε όσους εκπαιδευόμενους δεν έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων.

Τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων:
Με ενδιάμεσες αξιολογήσεις στο τέλος της κάθε ενότητας, Άλλοι τρόποι

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο αξιολόγησης:
Τελικη εξ' αποστάσεως εξέταση

Επιστημονικός υπεύθυνος:
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ (γνωστικό αντικείμενο: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ )

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος:
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

Βασικό θεματικό πεδίο:
Γεωτεχνικές Επιστήμες

Υποκατηγορίες θεματικών πεδίων:
Αγροοικονομία
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Καινοτόμες Πρακτικές/ Καινοτομία
Οργάνωση και Διοίκηση οργανισμών/Marketing

Απαιτούμενα τυπικά προσόντα και όροι συμμετοχής

Δεν υπάρχει απαίτηση σε τυπικά προσόντα, ωστόσο είναι επιθυμητή η γνώση αγγλικής τουλάχιστο σε επίπεδο FCE  (κατανόησης κειμένων, άρθρων και συμπληρωματικού υλικού το οποίο χρησιμοποιείται επικουρικά στις διδακτικές ενότητες του προγράμματος)

Σκοπός του προγράμματος

Το Ινστιτούτο Αγροτικής Βιομηχανίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΠΕΚ ΔΙΠΑΕ) διοργανώνει  το συγκεκριμενο προγραμμα σπουδων με σκοπό την μετάδοση γνώσεων και εμπειριών στους συμμετέχοντες  για την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προκύπτουν από την Βιώσιμη και  καινοτομική Αγρο-επιχειρηματικότητα με τη συνδρομή γνώσεων και εργαλείων Διοίκησης Αγροτικών και όχι μόνο  Επιχειρήσεων.

Μετά το πέρας του Προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι θα:

  • εξοικειωθούν με τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης μίας επιχείρησης του αγροτικού τομέα,
  • αντιληφθούν τις βασικές διαστάσεις του σύγχρονου marketing αγροτικών προϊόντων,
  • αντιληφθούν τον τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού,
  • γνωρίσουν πώς να εφαρμόζουν βέλτιστους τρόπους διαχείρισης επιχειρηματικών πόρων και συντελεστών παραγωγής,
  • χρησιμοποιούν πληροφορίες οικονομικών καταστάσεων επιχειρήσεων και οργανισμών για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων,
  • βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στη σύγχρονη αγορά εργασίας,
  • αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και επιχειρηματική νοοτροπία,
  • είναι σε θέση να αναλάβουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στον αγροτικό τομέα.

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Α. Γνωστικές δεξιότητες

  • Κατανοούν τις βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Αναγνωρίζουν τις βασικές αρχές Μάρκετινγκ και τιμολόγησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
  • Προσδιορίζουν τις στρατηγικές επιλογές των αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Κατανοούν την σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων των αγροτικών επιχειρήσεων.
  • Ορίζουν την έννοια της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.
  • Αναγνωρίζουν συλλογικές δράσεις στον αγροτικό χώρο 
  • Συντάσσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο 

Β. Ψυχοκινητικές δεξιότητες

  • Σχεδιάζουν καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα και δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο δράσης.
  • Καθορίζουν το κατάλληλο μείγμα Μάρκετινγκ και την τιμολόγηση σε σχέση με τους στόχους μιας αγροτικής επιχείρησης.
  • Δημιουργούν σενάρια στρατηγικής για μια αγροτική επιχείρηση.
  • Διαχειρίζονται αλλαγές και διαφορετικές προσεγγίσεις διοίκησης μιας αγροτικής επιχείρησης
  • Σχεδιάζουν συλλογικές δράσεις επιχειρηματικότητας.

Γ. Συμπεριφορές

  • Να αξιοποιούν τις γνώσεις που αποκτήσαν κατά την ενασχόλησης τους με τον αγροτικό τομέα
  • Να αξιοποιούν γνώσεις σχετιζόμενες με την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στην καθημερινή τους ζωή.
  • Να  αναπτύξουν επιχειρηματική νοοτροπία στον αγροτικό τομέα.

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με: 

  • με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ Αχιλλέα Κοντογεώργο, e-mail: akontoge@ihu.gr 
  • με τη Γραμματεία του Κέντρου Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΔΙΠΑΕ 

Διδακτικές ενότητες και διάρκεια αυτών

Διάρκεια Προγράμματος 

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 15 εβδομάδες  και αποτελείται από 7 διδακτικές ενότητες διάρκειας 2 εβδομάδων.

Για κάθε διδακτική ενότητα προβλέπεται το 1ο Σαββατοκύριακο εξ αποστάσεως εκπαίδευση 3 ωρών και το 2ο Σαββατοκύριακο προβλέπεται ενδιάμεση εξ αποστάσεως εξέταση στην διδακτέα ύλη της ενότητάς.

Στο τέλος των 7 διδακτικών ενοτήτων (15η εβδομάδα) προβλέπεται τελική εξ αποστάσεως εξέταση από την οποία κρίνεται η απονομη ή όχι του πιστοποιητικού επιμόρφωσης.

Η βαθμολογία του πιστοποιητικού επιμόρφωσης (με άριστα το 10) υπολογίζεται κατά 35% από την βαθμολογία στις ενδιάμεσες εξετάσεις και κατά 65% από την βαθμολογία στην τελική εξέταση.

Το πρόγραμμα έχει  προβλεπόμενη έναρξη τον Μάρτιο του 2024

Συνοπτική παρουσίαση διδακτικών ενοτήτων

ΔΕ1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ  (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αχιλλέας Κοντογεώργος )

ΔΕ2: Μάρκετινγκ και Τιμές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αθανασία Μαυρομμάτη)

ΔΕ3: Κοστολόγηση και χρηματοοικονομική Αναλυση αγροτικών Επιχειρήσεων Και Εκμεταλλεύσεων (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αλεξάνδρα Παυλούδη & Μαρία Τσιούνη)

ΔΕ4: Εισαγωγή Στην Στρατηγική Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων Και Εκμεταλλεύσεων (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Ουρανία Νόττα)

ΔΕ5: Διαχείριση αλλαγών και Καινοτομιών στις Αγροτικές Επιχειρήσεις Και Εκμεταλλεύσεις (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Γεώργιος Κούντιος)

ΔΕ6: Αγρο επιχειρηματικότητα και συλλογικές Δράσεις στον Πρωτογενή  τομέα (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Σταυριανή Κουτσού )

ΔΕ 7: Αγροεπιχειρηματικοτητα - Σύνταξη Επιχειρηματικού Πλάνου (Business Plan) (Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αλεξάνδρα Πλιάκουρα & Αχιλλέας Κοντογεώργος)

Αναλυτική παρουσίαση διδακτικών ενοτήτων

Θεματικές Ενότητες Προγράμματος & Περιγραφή τους:

 ΔΕ1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.1:

Η παρούσα ενότητα αποσκοπεί στην απόκτηση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν τη διαδικασία του επιχειρείν και να αποκτήσουν βασικές επιχειρηματικές γνώσεις οι οποίες  διαμορφώνουν την ικανότητα διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει εμβάθυνση στις αρχές διοίκησης και θα εξειδικευτούν  στον αγρο διατροφικο τομέα  Επιπλέον, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης μίας αγροτικής επιχείρησης, θα αντιληφθούν τον τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και στρατηγικού σχεδιασμού, θα  γνωρίσουν πώς να εφαρμόζουν βέλτιστους τρόπους διαχείρισης των συντελεστών παραγωγής και των επιχειρηματικών πόρων, και θα οδηγηθουν να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες για να αναλάβουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στον αγροτικο τομεα.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αχιλλέας Κοντογεώργος 

 

ΔΕ2: Μάρκετινγκ και Τιμές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.2:

Η παρούσα ενότητα αποσκοπεί στην απόκτηση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αντιληφθούν τις βασικές διαστάσεις του σύγχρονου μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων και να έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές επιχειρήσεις σε θέματα εμπορίας και διάθεσης αγροτικών προϊόντων . Σε αυτή την κατεύθυνση θα μελετηθούν θέματα όπως  οι βασικές Αρχές Μάρκετινγκ, η διαδικασία τμηματοποίησης αγορών, θέματα που σχετίζονται με το προϊόν (τυποποίηση, συσκευασία ταυτοποίηση) καθώς και θέματα προβολής  της επιχείρησης και των προϊόντων της. Επίσης θα αναφερθούν στρατηγικές και πρακτικές τιμολόγησης. Τέλος θα εξεταστεί ο δίαυλος μαρκετινγκ τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και θα εξεταστούν συμβατικά και ενναλακτικά δίκτυα διανομής αγροτικών προϊόντων.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αθανασία Μαυρομμάτη 

 

ΔΕ3: Κοστολόγηση και χρηματοοικονομική Αναλυση αγροτικών Επιχειρήσεων Και Εκμεταλλεύσεων

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.3:

Η παρούσα ενότητα αποσκοπεί στην απόκτηση ειδικών γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να εκτιμούν την οικονομικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων βάσει ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης τους και γενικά να είναι σε θέση να γνωρίζουν τις μεθόδους της γεωργικής λογιστικής. Επίσης σε αυτή την ενότητα οι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν σε επαφή με τα βασικά εργαλεία και μεθόδους της χρηματοοικονομικής διοίκησης με απώτερο στόχο να είναι σε θέση να κατανοούν την γενικότερη χρηματοοικονομική εικόνα των αγροτικών  επιχειρήσεων, με τη χρήση αριθμοδεικτών και εντέλει να μπορούν να λαμβάνουν επιτυχημένες χρηματοοικονομικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διοίκησης των αγροτικών επιχειρήσεων.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αλεξάνδρα Παυλούδη & Μαρία Τσιούνη

 

ΔΕ4: Εισαγωγή Στην Στρατηγική Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων Και Εκμεταλλεύσεων

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.4:

Η διδακτική ενότητα αποτυπώνει το πλαίσιο στρατηγικής ανάλυσης μιας επιχείρησης του πρωτογενούς τομέα. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση με το πέρας της ενότητας να σκιαγραφούν τη στρατηγική θέση μιας επιχείρησης, ήτοι μαθαίνουν τις δυνάμεις τις αγοράς, αλλά και να τοποθετούν την επιχείρησή τους μέσα σε αυτές προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν ή να τις επηρεάσουν. Στην ενότητα αυτή, οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να εξετάζουν την επιχείρηση τόσο σε μίκρο επίπεδο (Ανάλυση Στρατηγικών Πόρων και Ικανοτήτων) όσο και σε μάκρο επίπεδο (Ανάλυση PESTEL). Επίσης, παρουσιάζεται η σύνθεση των ανωτέρω αναλύσεων μέσω της Ανάλυσης Δυνάμεων - Αδυναμιών -Ευκαιριών και Απειλών (Ανάλυση S.W.O.Τ.). Καταληκτικός σκοπός της ενότητας είναι η διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης της επιχείρησης και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τηδιαμόρφωση νέων στρατηγικών.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Ουρανία Νότα 


ΔΕ5: Διαχείριση αλλαγών και Καινοτομιών στις Αγροτικές Επιχειρήσεις Και Εκμεταλλεύσεις

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.5:

Η διδακτική ενότητα αναλύει την έννοια της καινοτομίας και την σχέση της με την επιχειρηματικότητα του πρωτογενούς τομέα. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση με το πέρας της ενότητας να ορίζουν και αναλύουν το περιεχόμενο της καινοτομίας και το ρόλο της στην αγροτική ανάπτυξη, να περιγράφουν τις θεωρίες διάχυσης καινοτομιών στον αγροτικό χώρο, να αναγνωρίζουν τα στάδια υιοθέτησης των καινοτομιών στον αγροτικό χώρο. Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να μπορούν να διαχειριστούν την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, οργάνωσης και της αναδιοργάνωσης των αγροτικών επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης καινοτομίας ή ως απόρροια στρατηγικών εσωτερικών ή εξωτερικών αλλαγών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος δίνοντας έμφαση στην αναδιάρθρωση και το μετασχηματισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ώστε να εκσυγχρονίσει την αγροτική επιχείρηση, να την προσαρμόσει στις νέες συνθήκες, να την εξυγιάνει και να της προσδώσει βιωσιμότητα και μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα 

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Γεώργιος Κούντιος 

 

ΔΕ6: Αγρο επιχειρηματικότητα και συλλογικές Δράσεις στον Πρωτογενή  τομέα 

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.6:

Η διδακτική ενότητα ασχολείται με τις συλλογικές δράσεις στον πρωτογενή τομέα και εμβαθύνει σε θέματα  δημιουργίας οργάνωσης και διοίκησης ομάδων παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών. Οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση με το πέρας της ενότητας να γνωρίζουν βασικές έννοιες και ορισμοί των συνεταιρισμών να κατανοούν τη συνεταιριστική σκέψη & θεωρία , να γνωρίζουν τις συνεταιριστικές αξίες  και αρχές. Επιπλέον θα εστιάσουν σε καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αντιμετώπιση μέσω των συλλογικών δράσεων οικονομικών και όχι μόνο διαστάσεων της ζωής στην ύπαιθρο.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Σταυριανή Κουτσού 

 

ΔΕ 7: Αγροεπιχειρηματικοτητα - Σύνταξη Επιχειρηματικού Πλάνου (Business Plan)

Συνοπτική περιγραφή σκοπού και περιεχομένου της Δ.Ε.7:

Η παρούσα διδακτική ενότητα αναλύει την έννοια της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. Θα εξεταστούν ώστε να γίνουν κατανοητοί βασικοί ορισμοί όπως «επιχειρηματίας», «αγροτική επιχείρηση», και «διοίκηση επιχείρησης» επιδιώκοντας να γίνει κατανοητή η σύνδεση μεταξύ των εννοιών «επιχειρηματικότητα» και «αγροτικός τομέας». Επίσης παρουσιάζεται ο τρόπος σύνδεσης των προηγουμένων ενοτήτων σε αυτό που αποκαλείται επιχειρηματική νοοτροπία και τρόπος σκέψης Τέλος,. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας ενότητας παρουσιάζεται το επιχειρηματικό πλάνο (Business Plan) και οι διαδικασίες για την σύνταξη του καθώς και η χρησιμότητα του στην διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων. Οι εκπαιδευόμενοι θα έρθουν σε επαφή με τις έννοιες της επιχειρηματικότητας και την ενσωμάτωση σε αυτήν των γνώσεων των προηγουμένων ενοτήτων και εντέλει θα είναι σε θέση να συντάξουν και να αξιολογήσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο.

Διάρκεια: 2 εβδομάδες, Φορτος εργασιας σε ώρες: 45,  ECTS: 1,5.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής/τρια: Αλεξάνδρα Πλιάκουρα & Αχιλλέας Κοντογεώργος 

Διδάσκοντες

Όλοι οι διδάσκοντες του προτεινόμενου συντόμου προγράμματος είναι μέλη ΔΕΠ ελληνικών πανεπιστήμιων με μεγάλη ερευνητική και διδακτική εμπειρία στα θέματα τα οποία θα διδάξουν στο συγκεκριμένο σύντομο πρόγραμμα σπουδών 

Διδάσκοντες Ενοτήτων

ΔΕ1

Αχιλλέας Κοντογεώργος,  Αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ (επιστημονικώς υπεύθυνος). Βιογραφικό https://www.researchgate.net/profile/Achilleas-Kontogeorgos

ΔΕ2

Αθανασία Μαυρομμάτη, Επίκουρος Καθηγήτρια, τμήματος Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πατρών.Βιογραφικό:  https://www.researchgate.net/profile/Athanasia-Mavrommati

ΔΕ3

Αλεξάνδρα Παυλούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ. Βιογραφικό: https://www.researchgate.net/profile/Alexandra-Pavloudi

και 

Μαρία Τσιούνη, Επίκουρος Καθηγήτρια, τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ. Βιογραφικό:  https://www.researchgate.net/profile/Maria-Tsiouni

ΔΕ4

Ουρανία Νόττα, Καθηγήτρια, τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ. Βιογραφικό : https://www.researchgate.net/profile/Ourania-Notta

ΔΕ 5

Γεώργιος Κούντιος, Επίκουρος καθηγητής, τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ. Βιογραφικό: https://www.researchgate.net/profile/Georgios-Kountios

ΔΕ 6

Σταυριανή Κουτσού , Καθηγήτρια, τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ. Βιογραφικό: https://www.researchgate.net/profile/Stavriani-Koutsou-2

ΔΕ 7

Αλεξάνδρα Πλιάκουρα, Διδάκτορας, Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πανεπιστημίου Πατρών.  Βιογραφικό: https://www.researchgate.net/profile/Alexandra-Pliakoura-2