Calendar icon
Διάστημα αιτήσεων:
01/02/2024 00:00:00 - 05/04/2024 12:00:00
Αιτήσεις κλειστές
Alarm icon
Διάρκεια: 40 ώρες, 2 μήνες
Time icon
Έναρξη προγράμματος: 2024-04-07
Currency icon
Δίδακτρα: 275€
Desctop icon
Τρόπος διεξαγωγής προγράμματος:
Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
Currency icon
Τύπος χορηγούμενου πιστοποιητικού:
Βεβαίωση Επιμόρφωσης (δεν αποδίδονται μονάδες ECTS)
Programme banner

Σύντομη περιγραφή:

Η ομάδα στόχος της συγκεκριμένης επιμόρφωσης είναι κάθε άνθρωπος που θέλει να αναπτύξει τον εαυτό του/της σε έναν τομέα εξαιρετικά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον ΑΛΛΑ και επιπρόσθετα ο/η συμμετέχων/ουσα θα αποκτήσει ΓΝΩΣΕΙΣ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ διαχείρισης εργασιακών αλλά και προσωπικών καταστάσεων. Διότι η διαχείριση, εκτός των έργων, άπτεται των ανθρωπίνων σχέσεων, του χρόνου, των χρημάτων, του ρίσκου, και της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων (ρητής και άρρητης).

Λεπτομέρειες διδάκτρων:

Αριθμός συμμετεχόντων 20 / τμήμα

Ατομικό κόστος συμμετοχής 275€/ συμμετέχοντα

Καταβολή στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Δι.Πα.Ε. με την εκκίνηση του Προγράμματος

Τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων:
Τελική γραπτή εξέταση λήξη του προγράμματος

Επιστημονικός υπεύθυνος:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (γνωστικό αντικείμενο: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ)

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΑΛΑΣ (γνωστικό αντικείμενο: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ERP)

Βασικό θεματικό πεδίο:
Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης

Υποκατηγορίες θεματικών πεδίων:
Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
Καινοτόμες Πρακτικές/ Καινοτομία
Μοντελοποίηση και Προσομοίωση Διεργασιών
Οργάνωση και Διοίκηση οργανισμών/Marketing
Συμβουλευτική Επιχειρήσεων

Απαιτούμενα τυπικά προσόντα και όροι συμμετοχής

Απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς άλλα προ-απαιτούμενα προσόντα.

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διοίκηση και διαχείριση ενός έργου σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία εμπεριστατωμένη θεωρητική κατάρτιση καθώς και μία πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση έργων. Βασίζεται στο πιο διαδεδομένο διεθνώς πρότυπο για τη διαχείριση έργων, το πρότυπο του Ινστιτούτου Διαχείρισης Έργων PMI (Project Management Institute). Παρουσιάζει εργαλεία, τεχνικές και μεθόδους διαχείρισης έργων.

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ο καταρτιζόμενος/-η θα:
● Κατανοεί την μεθοδολογία σχεδίασης, εκτέλεσης και ελέγχου ενός έργου
● Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της διαχείρισης του έργου και πώς αυτά χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων εντός του προβλεπόμενου χρόνου και εντός του προϋπολογισμού
● Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες διαχείρισης έργων για να προσδιορίσει βασικά στοιχεία όπως κρίσιμη διαδρομή, περιθώρια και δείκτες απόδοσης έργου.
● Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία κόστους του έργου και τη σύνδεση τους με το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Στοιχεία επικοινωνίας

2310013245

6976838925

casim@ihu.gr

Διδάσκοντες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΑΒΔΗΜΙΩΤΗΣ -ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΡΗΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΥΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΣΕ ΟΜΟΤΙΜΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΑΛΑΣ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΜΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ERP

Διδακτικές ενότητες και διάρκεια αυτών

1. Εισαγωγή στη Διαχείριση Έργων    2
2. Διαχείριση Ολοκλήρωσης Έργου (Integration Management)    5
3. Διαχείριση φυσικού αντικειμένου έργου    2,5
4. Διαχείριση  χρόνου έργου    5
5. Διαχείριση κόστους έργου    5
6. Διαχείριση ποιότητας έργου    5
7. Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων έργου    10
8. Διαχείριση επικοινωνίας έργου    2,5
9. Διαχείριση κινδύνων έργου    3

Αναλυτική παρουσίαση διδακτικών ενοτήτων

Δομή Εκπαιδευτικού Προγράμματος ανά θεματική ενότητα

  • Τίτλος: Εισαγωγή στην Οργάνωση και Διαχείριση Έργων–Βασικές έννοιες
    Σκοπός- Στόχοι: Στην εισαγωγική αυτή ενότητα εξετάζονται τα βασικά θέματα σχετικά με την έννοια του έργου και της διαχείρισης αυτού, καθώς επίσης το ρόλο, τις ικανότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε διαχειριστής ενός έργου. Πρόσθετες γνώσεις που θα πρέπει να αποδείξουν πως είναι ικανοί να διαχειριστούν, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων και οι βασικές έννοιες διαχείρισής τους, η αναγκαιότητα καθορισμού ξεκάθαρων στόχων για τον προγραμματισμό και την εκτέλεσή τους, οι φάσεις του κύκλου ζωής τους, οι οπτικές γωνίες διαχείρισης και τα στάδια διαχείρισής τους. Επίσης, τα οργανωτικά θέματα που συνδέονται με τη διαχείρισή τους, τα εμπλεκόμενη μέρη, τους τομείς ευθύνης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις δεξιότητες που οφείλει να διαθέτει ο διαχειριστής έργου.
    Υποενότητες: Ορισμός έργου

    Φάσεις έργου (έναρξη, προγραμματισμός, εκτέλεση, παρακολούθηση και έλεγχος, κλείσιμο)

    Βασικοί περιορισμοί έργου
    Ώρες: 2
    Τρόπος αξιολόγησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων: Ασκήσεις/ Μελέτες περίπτωσης
    Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας απαιτεί αίθουσα πληροφορικής;: ΟΧΙ
  • Τίτλος: Βασικές αρχές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων
    Σκοπός- Στόχοι: Σε αυτή την ενότητα αναφέρονται οι έννοιες και ο ρόλος αναφορικά με τη διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων, διακρίνοντας τα κοινά σημεία αλλά και τις διαφορές μεταξύ ηγεσίας και διοίκησης. Περαιτέρω, αναγνωρίζοντας τους τύπους ηγεσίας ως προς τη συμπεριφορά ενός διοικητικού στελέχους, κατανοούν την έννοια της εξουσίας και της συνεπαγόμενης ευθύνης, ενώ εξοικειώνονται με τις μεθόδους - στρατηγικές στη διαχείριση των ομάδων έργου και την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού. Μετά το τέλος της ενότητας οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση να επιδείξουν την ικανότητά τους: σε βασικές έννοιες στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, σε θέματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο διαχειριστής για τη στελέχωση του έργου, στις μεθόδους διαχείρισης των μελών της Ομάδας Έργου. Συγκεκριμένα, τη στελέχωση, εκπαίδευση και αξιολόγηση, τα χαρακτηριστικά της ηγετικής συμπεριφοράς του διαχειριστή έργου, τα είδη και τις φάσεις οργάνωσης των εργασιακών ομάδων, τις ανάγκες και τους παράγοντες παρακίνησης (κίνητρα) των μελών της Ομάδας Έργου, τα στάδια δημιουργίας όπως και τη δυναμική των Ομάδων Έργου.
    Υποενότητες: Ηγεσία και διοίκηση

    Θεωρίες παρακίνησης

    Διαχείριση αλλαγών

    Αξιολόγηση

    Ώρες: 10
    Τρόπος αξιολόγησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων: Ασκήσεις/ Μελέτες περίπτωσης
    Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας απαιτεί αίθουσα πληροφορικής;: ΟΧΙ
  • Τίτλος: Εκκίνηση και επιλογή έργου
    Σκοπός- Στόχοι: Η συγκεκριμένη ενότητας επικεντρώνεται στο περιεχόμενο των εγγράφων για τις απαιτήσεις και τον ορισμό ενός έργου, τη δημιουργία του προκαταρκτικού σχεδίου του έργου, το περιεχόμενο της πρότασης του διαχειριστή έργου για την έγκριση του έργου, καθώς και τα κριτήρια χρηματοοικονομικής αξιολόγησης και επιλογής ενός έργου. Οι δεξιότητες που εξετάζονται σε αυτήν την ενότητα οι υποψήφιοι είναι οι εξής: κατανόηση του πώς καθορίζεται η εκκίνηση ενός έργου και τι απαιτείται για την επιλογή του, αναγνώριση των απαιτούμενων εγγράφων τεκμηρίωσης για την εκκίνηση ενός έργου και τι πρέπει αυτά να περιλαμβάνουν, κατανόηση του τρόπου αξιολόγησης σχεδίου έργου(-ων) χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά κριτήρια και ποσοτικές παραμέτρους.
    Υποενότητες: Καταστατικό έργου

    Μελέτη σκοπιμότητας έργου

    Επιλογή με χρηματοοικονομικά κριτήρια

    Διαχείριση ενοποίησης έργου

    Ώρες: 5
    Τρόπος αξιολόγησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων: Ασκήσεις/ Μελέτες περίπτωσης
    Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας απαιτεί αίθουσα πληροφορικής;: ΟΧΙ
  • Τίτλος: Προγραμματισμός έργου
    Σκοπός- Στόχοι: Στην ενότητα αυτή σε επίπεδο γνώσεων/δεξιοτήτων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τις μεθόδους οργανωτικής απεικόνισης ενός έργου και τα χαρακτηριστικά τους. Η ενότητα αυτή αφορά στην κατανόηση των βασικών εννοιών σχετικά με την οργανωτική απεικόνιση και την εκτίμηση του χρόνου περάτωσης ενός έργου, αναλύοντας οργανωτικά ένα έργο βάσει της ιεραρχίας των ενεργειών (WBS) ή άλλων ιεραρχικών και γραμμικών δομών οργάνωσης των ενεργειών ενός έργου (OBS). Οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα είδη των σχέσεων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ενεργειών ενός έργου και να τις αναπαράγουν σχεδιαστικά, σε συνδυασμό με τα βασικά χαρακτηριστικά και τα παραγόμενα στοιχεία από τις μεθόδους χροvοπρογραμματισμού (ΡΜ και PERT) σε ένα δίκτυο ενεργειών. Να αναγνωρίζουν επίσης τα είδη των απαιτούμενων πόρων για την ολοκλήρωση ενός έργου, τον τρόπο διαμόρφωσης του προϋπολογισμού ενός έργου με βάση τα απαιτούμενα μέσα παραγωγής, ανά ενέργεια ή/και φάση του έργου, και να απεικονίζουν την απασχόληση των πόρων και τις προκύπτουσες χρηματοροές ανά εργασία ή/και φάση του έργου. Επίσης, να αναγνωρίζουν τα μέσα παραγωγής, τους πόρους και τα βασικά στοιχεία κόστους ενός έργου και τις τεχνικές εξομάλυνσής τους. Τέλος, να κατανοούν την έννοια της διαχείρισης κινδύνων και τις τεχνικές αντιμετώπισης αυτών.
    Υποενότητες: Διαχείριση φυσικού αντικειμένου

    Διαχείριση χρόνου

    Διαχείριση κινδύνων

    Ώρες: 10,5
    Τρόπος αξιολόγησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων: Ασκήσεις/ Μελέτες περίπτωσης
    Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας απαιτεί αίθουσα πληροφορικής;: ΟΧΙ
  • Τίτλος: Υλοποίηση και αξιολόγηση έργου
    Σκοπός- Στόχοι: Η ενότητα αυτή αφορά το ρόλο της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών στην πρόοδο και την απρόσκοπτη ολοκλήρωση ενός έργου, καθώς επίσης, τον εντοπισμό των κατάλληλων δεικτών αξιολόγησης, τη μέθοδο EarnedValueAnalysis για τον έλεγχο της προόδου και τον εντοπισμό αποκλίσεων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός έργου όσο και απολογιστικά μετά τη λήξη αυτού. Αναφέρεται επίσης στην έννοια της διαχείρισης ποιότητας και των σχετικών εργαλείων καθώς και στις διαδικασίες προμηθειών στο πλαίσιο ενός έργου. Σε επίπεδο γνώσεων οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων έργου σχετικά με την πρόοδο ενός έργου, να προσδιορίζουν τους δείκτες χρονικής και οικονομικής αξιολόγησης ενός έργου, να διακρίνουν τα χρονικά και οικονομικά στοιχεία για τον υπολογισμό των δεικτών αξιολόγησης ενός έργου, καθώς και να γνωρίζουν τον τρόπο που εφαρμόζεται η μέθοδος EarnedValue για τον έλεγχο τυχόν αποκλίσεων κατά τη φάση υλοποίησης ενός έργου.
    Υποενότητες: Διαχείριση κόστους

    Διαχείριση ποιότητας

    Διαχείριση επικοινωνίας

    Διαχείριση προμηθειών

    Ώρες: 12,5
    Τρόπος αξιολόγησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων: Γραπτή Εξέταση/ Ασκήσεις/ Μελέτες περίπτωσης
    Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας απαιτεί αίθουσα πληροφορικής;: ΟΧΙ