Calendar icon
Διάστημα αιτήσεων:
08/01/2024 10:00:00 - 15/03/2024 10:00:00
Αιτήσεις κλειστές
Alarm icon
Διάρκεια: 150 ώρες, 4 μήνες
Time icon
Έναρξη προγράμματος:
Currency icon
Δίδακτρα: 400€
Desctop icon
Τρόπος διεξαγωγής προγράμματος:
Μικτή Εκπαίδευση
Currency icon
Τύπος χορηγούμενου πιστοποιητικού:
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Programme banner

Σύντομη περιγραφή:

Αγρότες και Αγρότισσες έως 40 ετών, που υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής (ΕΑΕ). 

Διαβάστε περισσότερα
Σύμπτυξη

Πιστωτικές μονάδες: 5

Τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων:
Τελική γραπτή εξέταση λήξη του προγράμματος

Επιστημονικός υπεύθυνος:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΙΟΣ (γνωστικό αντικείμενο: Γεωργική Συμβουλευτική με τη χρήση ΤΠΕ - Αγροτική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα)

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΙΟΣ

Βασικό θεματικό πεδίο:
Γεωτεχνικές Επιστήμες

Υποκατηγορίες θεματικών πεδίων:
Αγροοικονομία
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Εκπαίδευση
Καινοτόμες Πρακτικές/ Καινοτομία
Περιβάλλον

Απαιτούμενα τυπικά προσόντα και όροι συμμετοχής

Η γλώσσα παρακολούθησης είναι τα ελληνικά.

Στοιχεία επικοινωνίας

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Γεώργιο Κούντιο, gkountios@ihu.gr (Επικ. Καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας ΔΙΠΑΕ)

Διδάσκοντες

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη Δ.Ε.Π. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και εκπαιδευτές εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Τα γνωστικά αντικείμενα των εκπαιδευτών σχετίζονται με τη χρηματοδότηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και γεωργικών επιχειρήσεων, γεωργική συμβουλευτική με τη χρήση ΤΠΕ, τη διαχείριση ποιότητας στη γεωργία, τις συλλογικές δράσεις στη γεωργία, στη μικροοικονομική, στην οικονομική της γεωργικής παραγωγής, στη χρηματοοικονομική διοίκηση και αποτελεσματικότητα γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων/ επιχειρήσεων, καθώς και σε σχετικά με το πρόγραμμα αντικείμενα της εφαρμοσμένης φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Διδακτικές ενότητες και διάρκεια αυτών 

Κοινά Μαθήματα

  • Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί 
  • Μεταποιητικές Επιχειρήσεις Τροφίμων 
  • Διαχείριση ποιότητας στη Γεωργία 
  • Προστασία φυσικών πόρων και περιβάλλοντος – Κλιματική αλλαγή
  • Μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων
  • Διαχείριση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)  στις λειτουργίες των γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων
  • Πληροφορική - Ψηφιακές Δεξιότητες στη Γεωργία/Κτηνοτροφία
  • Οργάνωση και διαχείριση Γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων
  • Αγροτικές κατασκευές

Μαθήματα κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής

  • Βασικές καλλιέργειες στην Ελλάδα
  • Εδαφολογία
  • Θρέψη φυτών
  • Φυτοπροστασία
  • Γεωργικά Μηχανήματα
  • Αρδεύσεις
  • Βιολογική Γεωργία
  • Γεωργία Ακριβείας
  • Πρακτική εξάσκηση
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπα αγροκτήματα
  • Αξιολόγηση καταρτιζόμενων μέσω γραπτής εξέτασης

Μαθήματα κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής

  • Βασικοί κλάδοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα
  • Τεχνολογία κρέατος
  • Αναπαραγωγή ζώων
  • Εκτροφή ζώων
  • Ασθένειες – Νοσήματα  - Φαρμακολογία
  • Βιολογική Κτηνοτροφία
  • Ποιότητα στο γάλα
  • Κτηνοτροφία Ακριβείας
  • Πρακτική εξάσκηση
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
  • Αξιολόγηση καταρτιζόμενων μέσω γραπτής εξέτασης

Αναλυτική παρουσίαση διδακτικών ενοτήτων

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά σε γενικές γνώσεις – απαραίτητες για κάθε γεωργό ή/και κτηνοτρόφο, ενώ το δεύτερο εξειδικεύεται σε γνώσεις φυτικής ή ζωικής παραγωγής.

Κοινά Μαθήματα

  • Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027
    • Πολιτική της ΕΕ για τον γεωργικό τομέα
    • ΠΑΑ 2023-2027
    • Βασική ενίσχυση  - Αναδιανεμητική - Οικολογικά σχήματα
  • Αγροτικοί συνεταιρισμοί
    • Ο ορισμός του συνεταιρισμού
    • Συνεταιριστικές αξίες αρχές
    • Ιστορική εξέλιξη των συνεταιρισμών στην Ελλάδα και τον κόσμο 
    • Οικονομική θεωρία των συνεταιρισμών
    • Ο ρόλος τους στην αγορά των αγροτικών προϊόντων
    • Διαφορές μεταξύ συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων
    • Δομή συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ελλάδα
    • Εξέλιξη της συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα
  • Μεταποιητικές Επιχειρήσεις Τροφίμων
    • Εισαγωγικές έννοιες μεταποίησης
    • Οικονομικές αρχές παραγωγής στις επιχειρήσεις τροφίμων
    • Δομή και οργάνωση αγορών των μεταποιητικών επιχειρήσεων
    • Κόστος μεταποίησης
  • Διαχείριση ποιότητας στη Γεωργία
    • Συστήματα διαχείρισης/διασφάλισης της ποιότητας και την πιστοποίηση, με επίκεντρο τη γεωργία και τα τρόφιμα
    • Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας στις επιχειρήσεις γεωργίας και τροφίμων
    • Οικονομικά της ποιότητας
    • Διάφορες μορφές και διαστάσεις της ποιότητας, στις στρατηγικές, στις λειτουργίες και στις δραστηριότητες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των εμπορικών επιχειρήσεων γεωργίας και τροφίμων
    • Βασικά εργαλεία διοίκησης ποιότητας
  • Προστασία φυσικών πόρων και περιβάλλοντος – Κλιματική αλλαγή
    • Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
    • Διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση
    • Προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων
    • Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης
    • Οι κυριότεροι παράγοντες των φυσικών κλιματικών αλλαγών
    • Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή
  • Μαρκετινγκ αγροτικών προϊόντων
    • Βασικά ζητήματα στις λειτουργίες και δραστηριότητες μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων (τυποποίηση, επισήμανση, συσκευασία, μεταποίηση, αποθήκευση, μεταφορές, έρευνα αγοράς, διαφήμιση, πώληση).
    • Στρατηγικές μάρκετινγκ
    • Δομή και τη λειτουργία του συστήματος εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
  • Πληροφορική
    • Επεξεργασία κειμένου
    • Λογιστικά φύλλα
    • Παρουσιάσεις
    • Διαδίκτυο
    • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  • Διαχείριση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)  στις λειτουργίες των γεωργοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων (6 ώρες)
    • Σημαντικότητα των ΤΠΕ και των πληροφοριακών συστημάτων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον
    • Κύρια χαρακτηριστικά των σημαντικότερων σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών στη γεωργία
    • Βασικά εργαλεία για την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων στη Γεωργία
  • Πληροφορική - Ψηφιακές Δεξιότητες στη Γεωργία/Κτηνοτροφία (6 ώρες)
    • Αναγκαιότητα ψηφιακών δεξιοτήτων – ψηφιακός αναλφαβητισμός στη γεωργία
    • Σημαντικότητα δεδομένων και πληροφοριών στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων
    • Βασικές αρχές στην πληροφορική
    • Εφαρμογές γραφείου (Επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις)
    • Διαδίκτυο - Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
  • Οργάνωση και διαχείριση Γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 
    • Έννοια, ορισμός, σκοποί και περιεχόμενο της οργάνωσης και διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
    • Χαρακτηριστικά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων 
    • Περιβάλλον της γεωργικής εκμετάλλευσης - Διαχείριση των συντελεστών παραγωγής
    • Λογιστική Παρακολούθηση Γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων 
  • Αγροτικές κατασκευές
    • Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμοί Χοιροστασίων, Βουστασίων, Αιγοπροβατοστασίων και Πτηνοτροφείων 
    • Εγκαταστάσεις και Εξοπλισμοί θερμοκηπίων. 
    • Επιλογή θέσης, διάταξης κτιρίων και υλικών κατασκευής. 
    • Διαδικασίες αδειοδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων

Μαθήματα κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής

  • Βασικές καλλιέργειες στην Ελλάδα
    • Κύριες καλλιέργειες στην Ελλάδα
    • Προοπτικές - Προβλήματα
  • Εδαφολογία
    • Σημασία του εδάφους στην αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, 
    • Βασικές έννοιες της εδαφολογίας
    • Διεργασίες γένεσης του εδάφους
    • Φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες του εδάφους
    • Ιδιότητες του εδαφικού νερού και αέρα
    • Βασικές έννοιες ταξινόμησης των εδαφών
  • Θρέψη φυτών
    • Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των φυτών
    • Μηχανισμοί θρέψης των φυτών
    • Προβλήματα που εμφανίζονται στην ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών
    • Τεχνολογία παρασκευής των λιπασμάτων
    • Τα είδη των λιπασμάτων και τρόποι εφαρμογής τους στις καλλιέργειες
  • Φυτοπροστασία
    • Εξέλιξη και οι ιδιότητες των Γεωργικών Φαρμάκων
    • Τρόπος και μηχανισμός δράσης
    • Τυποποίηση Γεωργικών Φαρμάκων (ετικέτα)
    • Μέσα εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων
    • Είδη Σκευασμάτων
    • Κατάταξη και ονοματολογία Γεωργικών Φαρμάκων.
  • Γεωργικά Μηχανήματα
    • Εκμηχάνισης της γεωργίας
    • Διαχείριση και απόδοσης των γεωργικών μηχανημάτων
    • Επιλογή του αριθμού, του τύπου και του μεγέθους των γεωργικών μηχανημάτων
    • Νέα γεωργικά μηχανήματα
    • Ορθολογική χρήση και επιτυχή αντικατάσταση 
  • Αρδεύσεις 
    • Λειτουργία αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων
    • Ανάγκες καλλιεργειών σε νερό
    • Μέθοδοι άρδευσης
    • Ποιότητα του νερού άρδευσης
  • Βιολογική Γεωργία
    • Νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή της Βιολογικής Γεωργίας και τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων αλλά και τη σήμανση τους
    • Παραμέτροι για την εγκατάσταση στη πράξη μιας βιολογική καλλιέργεια
    • Καλλιεργητικές τεχνικές που απαιτούνται, κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, αποθήκευση και εμπορία των βιολογικών προϊόντων
    • Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών στη βιολογική γεωργία
  • Γεωργία Ακριβείας
    • Γενικές αρχές που διέπουν την επιστήμη της Γεωργίας Ακριβείας
    • Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία
    • Μέτρηση και διαχείριση της χωρικής και χρονικής παραλλακτικότητας των παραμέτρων της παραγωγής
    • Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της Γεωργίας Ακριβείας
  • Πρακτική εξάσκηση
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπα αγροκτήματα
  • Αξιολόγηση καταρτιζόμενων μέσω γραπτής εξέτασης

Μαθήματα κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής

  • Βασικοί κλάδοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα
    • Κύριες εκτροφές στην Ελλάδα
    • Προοπτικές - Προβλήματα
  • Τεχνολογία κρέατος
    • HACCP
    • Ποιοτική ταξινόμηση
    • Γενικοί Κανόνες Ορθής Πρακτικής Υγιεινής στα σφαγεία και στα εργαστήρια τεμαχισμού. 
    • Φυσιολογικές και μη φυσιολογικές μεταβολές κρέατος. Προϊόντα κρέατος
    • Συντήρηση και επεξεργασία του κρέατος
    • Διαφοροποίηση νωπού και κατεψυγμένου κρέατος
  • Αναπαραγωγή ζώων
    • Μέθοδοι ανίχνευσης και ελέγχου του οίστρου 
    • Σπέρμα και συλλογή σπέρματος 
    • Έλεγχος των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπέρματος
    • Συντήρηση του σπέρματος
    • Τεχνητή σπερματέγχυση 
    • Παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της τεχνητής σπερματέγχυσης
  • Εκτροφή ζώων
    • Ζωοτροφές και συντήρηση
    • Προετοιμασία και επεξεργασία ζωοτροφών
    • Ποιοτική εκτίμηση και πρόσθετες ύλες ζωοτροφών
    • Τύποι και τις ιδιότητες σιτηρεσίων
    • Ανάγκες ζώων σε θρεπτικές ουσίες και ενέργεια
    • Οικονομική αξιολόγηση των ζωοτροφών
    • Αποτελεσματικότητα της διατροφής
  • Ασθένειες – Νοσήματα  - Φαρμακολογία
    • Ασθένειες
    • Λοιμώδη νοσήματα
    • Παρασιτικά νοσήματα
    • Μαστίτιδες
    • Ζωοανθρωπονόσοι
    • Εθνικά προγράμματα εξυγίανσης
  • Βιολογική Κτηνοτροφία
    • Βιολογική κτηνοτροφία – ορισμοί. 
    • Νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και τη παραγωγή βιολογικών προϊόντων αλλά και τη σήμανση τους
    • Προϊόντα βιολογικής εκτροφής. 
    • Βασικές αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας.
    • Βιολογική κτηνοτροφία στην ΕΕ και Ελλάδα – Νομοθεσία. 
    • Προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.
    • Διαχείριση - διατροφή – υγιεινή των βιολογικών εκτροφών. 
    • Μετατροπή συμβατικών σε βιολογικές εκτροφές. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Βιολογική κτηνοτροφία και περιβάλλον
  • Ποιότητα στο γάλα
    • Υγειονομικοί κανόνες 
    • Συστατικά και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποιότητα του γάλακτος. 
    • Μικροβιολογία του γάλακτος
    • Αλλοιώσεις που υφίσταται το γάλα 
    • Αναγκαιότητα αξιοποίησης και υγιεινής της εκτροφής για την ποιοτική παραγωγή και διακίνηση νωπού γάλακτος.
    • Δειγματοληψίας γάλακτος για χημική ανάλυση 
  • Κτηνοτροφία Ακριβείας
    • Ανάλυση αρχών και εφαρμογών αγροτικής διαχείρισης στον κτηνοτροφικό τομέα. 
    • Παρουσίαση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών που εφαρμόζονται στην κτηνοτροφία. 
    • Διευκρίνηση των διαφορών της κτηνοτροφίας ακριβείας με τη συμβατική κτηνοτροφία, των πλεονεκτημάτων και των προοπτικών των συστημάτων ακριβείας στη Ζωική Παραγωγή.
  • Πρακτική εξάσκηση στο αγρόκτημα
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπα αγροκτήματα 
  • Αξιολόγηση καταρτιζόμενων μέσω γραπτής εξέτασης