Calendar icon
Διάστημα αιτήσεων:
16/01/2025 00:00:00 - 04/03/2025 23:59:59
Αιτήσεις διαθέσιμες
Alarm icon
Διάρκεια: 72 ώρες, 12 μέρες
Time icon
Έναρξη προγράμματος: Θα ανακοινωθεί σύντομα
Currency icon
Δίδακτρα: 550€
Desctop icon
Τρόπος διεξαγωγής προγράμματος:
Δια Ζώσης Εκπαίδευση
Currency icon
Τύπος χορηγούμενου πιστοποιητικού:
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Programme banner

Σύντομη περιγραφή:

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την αίτηση τους πριν την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη συμπλήρωση των θέσεων των τμημάτων

Το πρόγραμμα: «Χειριστής Ανυψωτικών Περονοφόρων Μηχανημάτων (ΚΛΑΡΚ)» απευθύνεται σε:
- Απόφοιτους Πανεπιστημίου της ημεδαπής και της αλλοδαπής
- Προπτυχιακούς φοιτητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων
- Απόφοιτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
- Επαγγελματίες, και σε
- όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν την δεξιότητα χειρισμού μηχανημάτων έργου σε εγκαταστάσεις logistics, αποθήκες και εμπορευματικά κέντρα

Που είναι:
- Εργαζόμενοι που επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις στο χειρισμό ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων έργων που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων).
- Άνεργοι ή νεοεισερχόμενοι στην αγορά που η θεωρητική και η πρακτική εξειδίκευση στη στο χειρισμό ανυψωτικών μηχανημάτων θα αποτελέσει σημαντικά εφόδιο στη διαδικασία εύρεση εργασίας.

Πιστωτικές μονάδες: 2,5

Λεπτομέρειες διδάκτρων:

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα του κάθε κύκλου είναι 550 € τα οποία καταβάλλονται σε δύο δόσεις. Η απόδειξη κατάθεσης στην Τράπεζα Πειραιώς αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευομένων:
Τελική γραπτή εξέταση λήξη του προγράμματος, Άλλοι τρόποι

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο αξιολόγησης:
Τελική αξιολόγηση πρακτικού μέρους

Επιστημονικός υπεύθυνος:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΛΙΝΑΣ (γνωστικό αντικείμενο: Εφοδιαστική Αλυσίδα)

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος:
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΑΧΙΛΛΑΣ (γνωστικό αντικείμενο: Εφοδιαστική Αλυσίδα)

Βασικό θεματικό πεδίο:
Επιστήμες Οικονομίας και Διοίκησης

Υποκατηγορίες θεματικών πεδίων:
Επαγγελματική Τεχνική Εκπαίδευση

Απαιτούμενα τυπικά προσόντα και όροι συμμετοχής

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει :
• Nα είναι τουλάχιστον απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή αντίστοιχης βαθμίδας από το εξωτερικό.
• Nα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
• Nα είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την συμμετοχή στην κατάρτιση είναι τα εξής:
• Αίτηση συμμετοχής.
• Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (για πολίτες εκτός Ε.Ε. και άδειας παραμονής ή εργασίας).
• Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών.
• Φωτοαντίγραφο άδειας οδήγησης τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας.
• Πιστοποιητικό υγείας από δημόσιο φορέα, για αρτιμέλεια (από παθολόγο ή ορθοπεδικό ή γενικό γιατρό), για ακοή (από ΩΡΛ) και για όραση (από οφθαλμίατρο).
• Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1983 στην οποία δηλώνεται:
    a. ότι τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά / στοιχεία είναι ακριβή και αληθή,
    b. η οικεία τους Περιφέρεια, ήτοι η Περιφέρεια στην οποία αντιστοιχεί η διεύθυνση επαγγελματικής εγκατάστασης ή μόνιμης διαμονής τους.

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα με τίτλο «Πιστοποιημένος Χειριστής Ανυψωτικών Περονοφόρων Μηχανημάτων (ΚΛΑΡΚ)», αποτελεί μία επιστημονικά ολοκληρωμένη πρόταση θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης και απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν: α) Θεωρητική γνώση σχετικά με τον ορθό, ασφαλή, και αποδοτικό χειρισμό ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων), και β) Αξιολόγηση των συνθηκών περιβάλλοντος στο οποίο καλείται να λειτουργήσει το μηχάνημα έργου, ασφαλή χρήση των συστημάτων ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων έργου που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων), και ορθή συντήρηση των εν λόγω μηχανημάτων έργου, μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) kgr.

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Το πρόγραμμα «Κατάρτιση Χειριστών Ανυψωτικών Περονοφόρων Μηχανημάτων Έργου» έχει ως στόχο την εκπαίδευση ικανού ανθρώπινου δυναμικού με την παροχή όλων των βασικών γνώσεων ώστε ο εκπαιδευόμενος να είναι σε θέσει να:

  1. χρησιμοποιεί άμεσα, σωστά, παραγωγικά και κυρίως με ασφάλεια τα Μηχανήματα Έργου 2.7 και 2.8 της Ομάδας Β ́ της Ειδικότητας 2. Επιπρόσθετα, στόχος του προγράμματος είναι να:
  2. εκτελεί αποδοτικά και με ασφαλή τρόπο τις επιχειρησιακές διεργασίες που εκτελούνται με τα ως άνω Μηχανήματα Έργου σε βιομηχανικούς χώρους και γενικότερα σε χώρους εργασίας όπου απαιτείται η διαχείριση φορτίων,
  3. χρησιμοποιεί με ασφάλεια τα ως άνω Μηχανήματα Έργου και να συνεισφέρει στη μείωση των ατυχημάτων που οφείλεται στην έλλειψη της κατάλληλης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από το προσωπικό-χειριστές,
  4. ενισχύσει την αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα στο τομέα της χρήσης των ως άνω Μηχανημάτων Έργου.

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων παράλληλα με την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων που θα δώσουν στους εκπαιδευόμενους τα απαραίτητα εφόδια στην εύρεση εργασίας ή την ισχυροποίηση τους στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται.

Στοιχεία επικοινωνίας

Επιστημονικός Υπεύθυνος: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΛΙΝΑΣ, Καθηγητής

                Τμήμα: Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Κατερίνη)

                Γνωστικό Αντικείμενο-Ειδικότητα: Εφοδιαστική Αλυσίδα               

                Τηλ: 6938312524

                Email: folinasd@ihu.gr

Σε περίπτωση που ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία.

 

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΑΧΙΛΛΑΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής

                Γνωστικό Αντικείμενο-Ειδικότητα: Εφοδιαστική Αλυσίδα               

                Τηλ: 6977988329

                Email: c.achillas@ihu.edu.gr

Διδάσκοντες

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να διδάξουν:

  • Για το θεωρητικό μέρος, μέλη Δ.Ε.Π. του ΔΙ.ΠΑ.Ε., διδάκτορες ή ερευνητές με εξειδίκευση και εμπειρία στις επιχειρησιακές λειτουργίες σε αποθηκευτικούς χώρους, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Τα γνωστικά αντικείμενα των εκπαιδευτών σχετίζονται με τη Διοίκηση και Διαχείριση Επιχειρησιακών Λειτουργιών, τη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδα και των Logistics.
  • Για το πρακτικό μέρος, εκπαιδευτές/τριες που είναι κάτοχοι άδειας χειριστή μηχανημάτων έργου ομάδας Α ́, 2ης Ειδικότητας ή άδειας χειριστή μηχανημάτων έργου ομάδας Β ́, 2ης Ειδικότητας.

Διδακτικές ενότητες και διάρκεια αυτών

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 72 ώρες εκ των οποίων 12 ώρες δια ζώσης θεωρητική κατάρτιση και 60 ώρες δια ζώσης πρακτική άσκηση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις επιλεγμένες από το ΔΙΠΑΕ. Ειδικότερα, η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε χώρο, ο οποίος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, ώστε να πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας.

  1. Ενότητα θεωρίας
  2. Πρακτική ενότητα

Αναλυτική παρουσίαση διδακτικών ενοτήτων

Τίτλος Θεματικής ΕνότηταςΤίτλος ΥποενότηταςΏρεςΔιδάσκων/ Διδάσκουσα
Ενότητα θεωρίας

Υποενότητα 1.1: Νομοθεσία

Προφίλ του επαγγελματία χειριστή Μηχανημάτων Έργου (περονοφόρων), Ευθύνη χειριστή, Νομοθεσία που διέπει την Άσκηση Επαγγελματικής Δραστηριότητας Χειριστή Μηχανημάτων Έργου “Ειδικότητας 2”, Πρότυπο ELOT EN ISO 17024:2013, Επαγγελματικό Περίγραμμα του ΕΟΠΠΕΠ (Νο 48) με τίτλο «χειριστής κινητών μηχανήματων - μηχανήματων έργου», Νομοθεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία σχετικά με την ευθύνη του Χειριστή Μηχανημάτων Έργου, Ρυθμίσεις οδικής κυκλοφορίας σχετικά με τις επιχειρήσεις σε εργασιακό χώρο.

1.8Σπανός Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.2: Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Αρχές και στόχοι της υγείας και ασφάλειας στην εργασία, Κανόνες ασφαλείας στο βιομηχανικό χώρο, Ειδικές περιπτώσεις χειρισμού Μηχανημάτων Έργου και ατυχήματα.

0.6Σπανός Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.3: Δομή και Λειτουργία Μηχανημάτων Έργου

Ιστορική αναδρομή στα Μηχανήματα Έργου, Μηχανήματα Έργου και οι δυνατότητές τους, Βασικές αρχές μηχανολογίας. Περιγραφή τμημάτων και εξοπλισμού Μηχανημάτων Έργου, Τύποι μετάδοσης ισχύος, Αρχές λειτουργίας υδραυλικών.

1.2Φωλίνας Δημήτριος

Υποενότητα 1.4: Τύποι Κίνησης

Ηλεκτρική κίνηση με μπαταρία, Κίνηση με μηχανές εσωτερικής καύσης.

1.2Δαβίδ Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.5: Σταθερότητα Μηχανημάτων Έργου

Ισχύς και ανυψωτική ικανότητα Μηχανημάτων Έργου, Ικανότητα φόρτωσης και φορτίο λειτουργίας, Κέντρο βάρους Μηχανημάτων Έργου και φορτίο, Εκκίνηση, στρίψιμο και φρενάρισμα, Επιρροή των συνθηκών του εδάφους (κλίση, κατώφλια, βαθουλώματα), Επίδραση ελαστικών (παραμόρφωση, πίεση αέρα, φθορά), Στοίβαξη, αποθήκευση, ανύψωση, οδήγηση σε κεκλιμένες επιφάνειες, Αντίδραση σε περίπτωση ανατροπής Μηχανημάτων Έργου

1.2Δαβίδ Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.6: Διαδικασίες Χειρισμού

Σωστή οδηγική συμπεριφορά και καλές πρακτικές οδήγησης, Τήρηση οδηγιών λειτουργίας, Ρύθμιση της ταχύτητας οδήγησης, Αποβίβαση από το Μηχάνημα Έργου, Κίνδυνος για τρίτους, Οδήγηση σε ανηφόρες και κατηφόρες.

1.8Δαβίδ Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.7: Τακτικός Έλεγχος

Καθημερινός οπτικός και λειτουργικός έλεγχος από τον χειριστή, Σημασία περιοδικών ελέγχων από ειδικευμένο άτομο, Πιστοποιητικό ελέγχου, Έννοια της σήμανσης επιθεώρησης/τεχνικού ελέγχου, Επισήμανση της σημασίας της σωστής χρήσης των εγχειριδίων χρήσης και συντήρησης που παρέχονται με το περονοφόρο ανυψωτικό.

0.6Δαβίδ Κωνσταντίνος

Υποενότητα 1.8: Χειρισμός Φορτίου

Μεταφορά φορτίου, Προσδιορισμός βάρους του φορτίου και θέση του κέντρου βάρους, Επιλογή κατάλληλης διάταξης μεταφοράς φορτίου, Χειρισμός μη παλετοποιημένων φορτίων, Κατάσταση φορτίου και διατάξεων μεταφοράς φορτίου, Χρήση πλάτης φορτίου και προστατευτικού οροφής, Ικανότητα φόρτωσης ραφιών, Άποψη του δρόμου, Φόρτωση και εκφόρτωση οχημάτων, Μεταφορά αιωρούμενων φορτίων, Μεταφορά επικίνδυνων ουσιών.

1.2Φωλίνας Δημήτριος

Υποενότητα 1.9: Ειδικά Φορτία

Μεταφορά μοναδοποιημένων φορτίων, Μεταφορά εύφλεκτων υλικών.

1.2Φωλίνας Δημήτριος

Υποενότητα 1.10: Ασφαλής Οδήγηση

Αρχές κώδικα οδικής κυκλοφορίας, Τήρηση εσωτερικού κανονισμού κυκλοφορίας, Κατάσταση οδοστρώματος, Οδήγηση σε ράμπες φόρτωσης, ισοπεδωτήρες αποβάθρας, ανελκυστήρες, Οδήγηση μέσα από συμφόρηση, πύλες και περάσματα, Οδήγηση στους διαδρόμους των ραφιών, Διέλευση πεζών.

0.6Αχίλλας Χαρίσιος

Υποενότητα 1.11: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

1. Επιβάρυνση περιβάλλοντος από τη χρήση των Μηχανημάτων Έργου, Επιβάρυνση περιβάλλοντος από τη συντήρηση των Μηχανημάτων Έργου, Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία των Μηχανημάτων Έργου.

0.6Αχίλλας Χαρίσιος
Πρακτική ενότητα

Υποενότητα 2.1: Οδηγίες Χρήσης Μηχανημάτων Έργου

Χειριστήρια για οδήγηση, Χειριστήρια πέδησης, Χειριστήρια διεύθυνσης, Χειριστήρια για το χειρισμό του φορτίου.

1.5Αντάβαλος Γεώργιος

Υποενότητα 2.2: Καθημερινή Λειτουργία

Οπτική επιθεώρηση, Οδήγηση Μηχανημάτων Έργου με και χωρίς φορτίο.

1.5Αντάβαλος Γεώργιος

Υποενότητα 2.3: Κατανόηση Φορτίου

Διάγραμμα ικανότητας φόρτωσης, Κατανομή βάρους, Βοηθήματα για την ανύψωση φορτίων (παλέτες, βαρέλια, σάκοι), Μετατόπιση της απόστασης κέντρου βάρους του φορτίου, Κλίση δρόμου.

1.5Αντάβαλος Γεώργιος

Υποενότητα 2.4: Επικίνδυνα Σημεία

Πρόσβαση στο κάθισμα του οδηγού/στην καμπίνα του οδηγού, Πλαίσιο οχήματος, Αντικατάσταση των πιρουνιών, Αλλαγή/επιθεώρηση κινητήρα/μπαταρίας, Αντικατάσταση/συναρμολόγηση εξαρτημάτων.

1.5Κυπιρτίδης Νικόλαος

Υποενότητα 2.5: Εξοικείωση με το Μηχάνημα Έργου

Ρύθμιση του καθίσματος του οδηγού (βάρος, απόσταση από τα πεντάλ), Χρήση του συστήματος συγκράτησης οδηγού, Έναρξη Μηχανήματος Έργου, Ενεργοποίηση όλων των στοιχείων ελέγχου (χωρίς φορτίο).

3.0Κυπιρτίδης Νικόλαος

Υποενότητα 2.6: Επιβίβαση, Αποβίβαση και Στάθμευση

Στάθμευση μηχανήματος, Μετακίνηση της διάταξης παραλαβής/ανύψωσης, φορτίου (π.χ., περονών) στη χαμηλότερη της θέση, Ασφάλιση μηχανήματος.

3.0Κυπιρτίδης Νικόλαος
Υποενότητα 2.7: Ασκήσεις Οδήγησης και Στοίβαξης48.0Κυπιρτίδης Νικόλαος

Συνεργαζόμενοι φορείς

  • Μωραϊτίδης Α.Ε.